Historia

Hotelli Helmen ja lähiympäristön historiaa

1760-luvulla muuan pormestari Ture Hagert rakennutti Puolalanpuiston itäsyrjään huvilan, Tureborgin, ja lopulta koko aluetta ryhdyttiin kutsumaan Tuureporiksi. Muistona näiltä ajoilta on Tuureporinkatu, joka kulkee Hotelli Helmen takana.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Jung & Jung, ja se on valmistunut 1934 alun perin Shellin huoltoasemaksi ja piirikonttoriksi.

Ympärillä on myös muita funkkisrakennuksia: Turun linja-autoasema, valmistunut 1938 suunnittelijanaan kaupunginarkkitehti Harald Smedberg, sekä entinen Esson huoltoasema/piirikonttori minkä tiloissa toimii nykyään Hesburger, valmistunut 1938 suunnittelijana Georg Jägerroos.

Koko alue on suojeltu maakuntakaavassa valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä, ja se on yhä vielä 70 vuotta valmistumisensa jälkeenkin yksi Turun komeimmista ja yhtenäisimmistä alueista.

Shellin muutto 1960-luvulla

1960-luvulla Shell muutti toimintansa Aninkaistenkadun toiselle puolelle nykyiselle paikalleen, ja huoltoasemarakennusta muutettiin sopivammaksi Turun Kihlakunnan poliisivartioaseman tarpeisiin – putkatiloiksi, toisin sanoen.

Ns. vanhaan osaan (pyöreä puoli Aninkaistenkadun puolella) muutti Helmibaari, ja silloin vielä yksikerroksiseen Tuureporinkadun suuntaiseen ns. uuteen osaan tulivat poliisivartioaseman tilat ja rakennus sai toisen kerroksen lisää.

Välillä ns. uusi osa toimi myös kaupungin omistamana matkailukotina, eli rakennuksella on pitkä ja monipuolinen historia erilaisten majoitustilojen tarjoajana. Useat asiakkaamme ovat tästä myös maininneetkin!

Hotellin nimi Helmi juontuu tietysti Shellistä ja simpukan helmestä, ja kunnioittaa näin osaltaan rakennuksen historiaa.

Ensimmäiset hotellivieraat Helmessä yöpyivät huhtikuussa 2008, rakennuksen pitkän ja perusteellisen restauroinnin jälkeen. Ns. uuteen osaan rakennettiin vielä kolmas kerros, ja purkutöiden yhteydessä putkatiloista kannettiin ulos yli 200 tonnia betonia ja rautaa. Rakennus riisuttiin sisältä lähes alkutekijöihinsä talotekniikan asentamisen mahdollistamiseksi, ja samalla myös seinät saatiin eristettyä herkkäunisia hotellivieraita silmälläpitäen.